Stooktips

Bij aanvang van stoken altijd de luchttoevoer geheel open zetten! Leg twee grote stammen met de bast naar beneden naast elkaar, voeg hier, in tegengestelde richting nog een tweetal blokken aan toe.

Zorg er voor dat er voldoende ruimte is tussen de stammen, het vuur heeft immers zuurstof nodig.

Nu kunt u het aanmaakhout gaan stapelen, leg hier een aanmaakblokje op. U brandt uw vuur dus van boven af. Dit principe noemt met de "zwitserse stookmethode" of "omgekeerd stoken".

Zwitsers stoken van uw houtkachel: waarom en hoe
Dit principe noemt met de "zwitserse stookmethode" of "omgekeerd stoken".

Laat de eerste lading volledig op branden met voldoende zuurstof, het is belangrijk dat de kachel goed op temperatuur kan komen, hierna is de kachel goed regelbaar.  

Stook niet te zacht, maar zorg er voor dat het vuur op temperatuur kan komen. 

Te zacht stoken geeft namelijk veel roet aan de achterwand van de open haard en daardoor ook in het rookkanaal. De roet of creosoot in het rookkanaal is brandbaar, en alleen daardoor kan een schoorsteenbrand ontstaan.

Door ervaring leert u hoe u moet stoken.

  
  Het hout moet een vochtpercentage hebben van 15 - 20 %

Verdere tips

Stook de kachel of open haard uitsluitend met schoon, droog hout. Daarom adviseren wij u graag haardhout te gebruiken van De Linde haardhout .

Hier kunt u hout uit Nederland kopen, afkomstig van Staatsbosbeheer, waardoor u het meest milieubewuste hout kunt verkrijgen.Zorg voor voldoende luchttoetreding. Een openhaard gebruikt namelijk gemiddeld 300 m³ lucht per uur! Een beluchting of een andere vorm van ventilatie is dus te adviseren. Een rooster boven de schuifpui in een mechanisch geventileerde woning is onvoldoende!

Stook geen klein vuurtje in een grote open haard of kachel. De haard moet op temperatuur kunnen komen om goed te kunnen branden.

Als u klaar bent met stoken dient u de luchtregeling volledig open te zetten zodat het hout goed kan opbranden. 

 

Veiligheid

Laat het rookkanaal jaarlijks vegen. Laat het kanaal 2x per jaar vegen als u de haard veel stookt of als u de openhaard ook als barbecue gebruikt.

Laat een open vuur niet onbewaakt achter.

Houd brandbare materialen zoals kleden en meubilair op veilige afstand van het vuur. Houd kleine kinderen uit de buurt van open vuur en laat ze niet zonder toezicht in een ruimte waar een haard brandt. Doof het vuur niet, maar laat het vanzelf uitgaan. 

Bij een schoorsteenbrand de brandweer bellen, de klep van de openhaard sluiten en het vuur in de openhaard doven met zand of keukenzout. Gebruik nooit water.

 

 

 

De zwitserse stookmethode opgenomen in onze showroom.
merken